3 promene u ritmu disanja: šta nam govori naš dah

Osluškujte moćne signale sopstvenog daha i pokušajte da ih razumete. Šta nam oni govore? Šta znači kada, na primer, uhvatimo sebe kako zadržavamo dah? Upoznajte promene u disanju…

3_promene_u_ritmu_disanja_sta_nam_govori_nas_dah

Oni koji se bave jogom znaju da postoji duboka veza između daha, tela i uma, i da kada radimo na jednom, utičemo na druga dva. Za razliku od nekih komplikovanih asana koje ne možemo raditi na radnom mestu ili u prodavnici, disanje je deo naše svakodnevice. Lako je osluškivati ga, i raditi na njemu bilo kada i bilo gde.

Uz njegovu pomoć uvek možete znati kako ste.

Da li sam pod stresom? Da li sam anksiozan? Da li sam depresivan? Da li sam miran?

Promenom načina disanja možemo uticati na raspoloženje, i na to kako naše telo na njega reaguje, piše Yoga journal. Evo kako da pravilno protumačimo signale koje nam disanje šalje:

1. Plitko disanje grudnim košem.

Ovo je univerzalni pokazatelj stresa. Kada primetite ovakvo disanje, setite se da treba da udahnete duboko, kako biste lakše pristupili stresnoj situaciji i rešili je.

2. Zadržavanje daha.

Ljudi uglavnom zadržavaju dah kada se oko nečega mnogo trude. Ovo je znak da bi trebalo malo da se opustimo.

3. Kada je izdah značajno duži od udaha.

Kada je spontano, a ne deo neke vežbe, ovakvo disanje često koincidira sa osećanjem poraženosti, neraspoloženosti u svakom smislu. Ukoliko tada budemo obratili pažnju na disanje i svesno proširili udah – povratićemo energiju.

4. Ravnomerno disanje.

Kada smo mirni, fokusirani, dobro raspoloženi – dišemo normalno. Udah i izdah su jednaki, i uspešno stižu duboko u dijafragmu. Oni koji vežbaju jogu znaju da ovakvo disanje mogu primetiti tokom šavasane.

WordPress Themes