3 namirnice koje pomažu kod glavobolje

Sprečite ili izlečite glavobolju namirnicama koje sadrže blagotvorne sastojke i deluju na same okidače bola.

3_namirnice_za_pomoc_kod_glavobolje_l.jpg

Kad nas glava zaboli, obično pribegavamo istom postupku: pijemo analgetik, a ako smo kod kuće i imamo malo vremena, pokušaćemo i da odremamo u zamračenoj prostoriji.

Umesto prečeste upotrebe analgetika, bolje je pokušati sa prirodnim načinima lečenja, a ove namirnice mogu da pomognu:

Susam

Sitno susamovo seme je, zapravo, prava nutricionistička mini bomba. “Susam je bogat vitaminom E”, objašnjava dr Palin, pa pomaže da se uravnoteži nivo estrogena i umiri migrena tokom menstruacije. Zato svaku vašu salatu, prženo jelo, pa čak i supu, pospite s malo susama. Bolje od aspirina!

Pečeni krompir

Naš omiljeni prilog uz glavno jelo može da pomogne i ublaži glavobolju, naročito ako ima veze sa konzumacijom alkohola prethodnog dana. “Pošto je alkohol diuretik, od izaziva ne samo dehidrataciju već i gubitak kalijuma”, objašnjava dijetetičarka dr Erin Palinski. “Hrana bogata kalijumom može da olakša glavobolju od mamurluka”, kaže ona, a pečeni krompir – pazite, s ljuskom! – je jedan od najimpresivnijih izvora kalijuma: čak 721 mg, u poređenju sa, inače popularnom, bananom koja ima 467 mg.

Lubenica

Najčešći uzrok glavobolje jeste dehidratacija, čak i ako nije povezana s mamurlukom, tvrdi nutricionistkinja Stela Metovas. Zato vredi pokušati sa bogatom kobinacijom voća i povrća koja sadrži esencijalne minerale kao što je magnezijum, jer tako možemo čak i da preveniramo glavobolju. Odličan koktel je sledeći: 200 gr lubenice, malo leda, pola kašičice meda i malo narendanog đumbira!

WordPress Themes