15 načinov za cenejše upokojensko življenje (Polona Torkar)

Benjamin Franklin je imel prav — prišparani cekin je tisti, ki ga ni potrebno več zaslužiti.

Marketwatch predlaga naslednjih petnajst načinov za cenejše življenje, ki bodo prišli prav predvsem tistim, ki ste že upokojeni.

1. Preselite se v manjše bivališče

Pravi varčevalci ne trošijo denarja za gretje in ohlajanje prostorov, njihovo beljenje, vzdrževanje nepremičnin, ki so večje, kot potrebujejo.

2. Kupite zanesljiv avto, najbolje rabljen

Kupite osnovni model in ga obdržite dokler se ne pojavi potreba po večjih popravilih. Če imate dva, se znebite tistega, ki porabi več goriva.

3. Preselite se tja, kjer je življenje cenejše

Poleg cenejše nepremičnine, bodo cenejši tudi vsakodnevni stroški.

4. Večje nakupe načrtujte vnaprej

Razmislite o tem, da bi naredili seznam, na katerega bi napisali stvari, ki jih potrebujete kupiti, vendar jih kupite le, če na seznamu zdržijo vsaj 30 dni. Tako se boste izognili impulzivnemu nakupovanju, omogočili pa si boste tudi dovolj časa, da se za njihov nakup morda pojavi kakšna akcija.

5. Kupujte samo z gotovino

Največ finančnih težav ljudem povzročajo nakupi, ki jih zaradi nekontrolirane in včasih tudi neosnovane potrebe, krijejo njihove bančne kartice. Ko pa boste iz rok videli uhajati celo vrsto bankovcev, se boste lažje zadržali.

6. Plačujte z gotovino in koristite popust

Prodajalci niso naklonjeni plačevanju tarif za transakcije s kreditnimi karticami. Ponudite jim denar, saj je na to pogosto vezan popust. Včasih je potrebno le vprašati po njem.

7. Izkoristite vse popuste, ki so na voljo

Popusti so povsod, še posebej, če ste upokojenec. Če niso oglaševani, povprašajte po njih. Precej verjetno boste velikokrat presenečeni.

8. Izkoristite brezplačno zabavo

Berite časopis in internetne vodiče po prireditvah. Ne boste verjeli, a veliko je brezplačnih in kvalitetnih možnosti za preživljanje prostega časa in večerov. Tudi muzeji imajo dneve, ko so odprti brezplačno.

9. Omejite stroške komunikacije

Kabelska televizija, dostop do interneta, domači telefon, mobilni telefon in vprašanje, kaj še. Razmislite o konsolidaciji stroškov: znebite se stacionarnega telefona, naročite se na paket, ki skupaj ponuja kabelsko televizijo, telefon in internet, glejte televizijo na internetu in odpovejte kabelsko televizijo, za pogovore uporabljajte Skype ali Facetime. Možnosti je veliko, nekaj se gotovo da ukiniti.

10. Ostanite zdravi

Zdravila, ki niso na recept, stroški prevoza in drugi samoplačniški prispevki so lahko hitro veliki. Privarčujte in skrbite za svoje zdravje, gibajte se, zmanjšajte pregrehe in življenje bo cenejše.

11. Potujte s kolesom ali peš

Gorivo je drago in vsako potovanje nekaj stane. Na krajše razdalje se tako odpravite peš ali s kolesom, počutili se boste dobro in zastonj bo.

12. Načrtujte obdarovanje

Razmislite vnaprej, kakšna darila morate kupiti v prihodnjem letu. Kupite jih, ko so na razprodajah, ali pa jih za majhne stroške ustvarite sami. Nakupi v zadnjem trenutku so vedno dražji.

13. Zmanjšajte s kajenjem, alkoholom in sladkarijami

Pravijo, da nas vse troje lahko prej pokoplje, dejstvo pa gotovo je, da so s svojimi trošarinami te komoditete vsak mesec dražje.

14. Vzdržujte lastnino

Za kuhinjske pripomočke in avto ste odšteli kar nekaj denarja. Preberite priročnik za njihovo pravilno uporabo in naredite še kaj več, da bi jih pri življenju obdržali dalj časa ter s tem zmanjšajte stroške popravil ali celo ponovnega nakupa.

15. Zaslužite še kaj

Seveda lahko skoraj vedno zaslužite še nekaj denarja, sploh če ste upokojenci z več časa in še vedno vitalni. Poiščite si zabavno ali nagrajujočo obstransko zaposlitev, ki vam bo prinesla tudi nekaj dodatnega denarja za zapravljanje.

WordPress Themes