13 NAČINOV, DA PREMAGATE UTRUJENOST IN NAPOLNITE BATERIJE – hrvaško

Umorni ste, bezvoljni, iscrpljeni, nije vam ni do čega? A pri tom ste planirali izlazak ili vas očekuje poslovni sastanak na kome ne smete da kunjate. Otkrivamo vam kako da ponovo napunite baterije za samo nekoliko minuta.

TERAPIJA MIRISIMA

Vedro raspoloženje dolazi i preko čula mirisa. Razlog je u tome što je nos direktno povezan s delom mozga koji je nadležan za emocije. Udišite miris đumbira, nane, mandarine ili grejpfruta.

MASIRANJE UŠNIH RESICA

Snažno masirajte palcem i kažiprstom ušne resice. Akupresura ušiju ima gotovo isto dejstvo kao i masaža celog tela.

ČUPKANJE KOSE

Iscrpljeni ste i ne možete da se koncentrišete? U tom slučaju pomoći će vam ovaj mali trik: vucite kosu pramen po pramen nagore tako da se koža glave blago podiže. Na taj način se poboljšava cirkulacija i povećava budnost.

DUBOKO DISANJE

Udahnite i izdahnite duboko – ova metoda čini čuda. Polako udišite vazduh kroz nos tako da kiseonik dopre do stomaka, a zatim ga izbacite kroz usta (10 puta).

TRUPKANJE NOGAMA

Evo i vežbe za one koji su prinuđeni da dugo stoje: zauzmite raskoračni stav (u širini kukova), zatim trupnite desnom, pa levom nogom, ubrzavajući tempo. Posle ove vežbe osetićete olakšanje u nogama. Noge možete da poprskate i sprejom za hlađenje, koji odmah deluje.

MIRISNA KUPKA

Sipajte u vodu eterično ulje koje deluju stimulativno na organizam (ruzmarin, limun).
Preko vezivnog tkiva i limfnog sistema te supstance prodiru u krvotok, podstičući cirkulaciju i rad organa. Ako ulje pomešate s pavlakom, lakše će se rastvoriti u vodi.

ĐUSKANJE I PEVANJE

Pustite svoju omiljenu muziku i uz nju igrajte i pevajte.
Brzi ritmovi kao što je salsa prosto teraju čoveka da se razigra.
Srce i puls se ubrzavaju, a unutrašnje baterije se pune energijom.

DŽOGING ZA MOZAK

Mozgalice i ukrštene reči vam omogućavaju da do duboke starosti trenirate mozak. Pri tom je deset minuta sasvim dovoljno da živnete.
Dok rešavate ukrštene reči, udobno se smestite i dobro se koncentrišite, jer organizam samo tako može da se regeneriše.

TOPLO-HLADNO TUŠIRANJE

Tuširanje podstiče cirkulaciju: počnite toplom vodom, nastavite hladnom, pa opet toplom i obavezno završite hladnom vodom (tri ciklusa). Evo i energetskog tuširanja koje predlaže ajurveda (istočnjačka mudrost o životu i zdravlju): usmerite mlaz vode na sredinu glave, a zatim zatvorite oči (aktivira protok pozitivne energije).

ŠETNJA

Najjednostavniji način da oterate umor jeste kretanje na svežem vazduhu. Prošetajte 15 minuta brzim hodom (podstiče cirkulaciju i ublažava stres). Injekcija kiseonika aktivira rad sivih ćelija.

SLATKO-LJUTI KOKTEL

Umutite 300 g mleka, bananu, kašiku meda i 1/2 ljute papričice. Supstanca kapsaicin iz papričice i hormon sreće serotonin iz banane odmah će vas probuditi i oraspoložiti.

MASAŽA GLAVE

Masažom ćete sigurno odagnati umor, a azijska masaža glave izuzetno je efikasna. Stavite prste duž sredine temena, a zatim tapkanjem blago masirajte celu glavu odozgo naniže, a zatim od sredine prema potiljku i čelu.

UŽIVANJE U ŠOLJICI ČAJA

Čaj ima stimulativno dejstvo, ako ostavite filter-vrećicu da odstoji barem tri minuta. Čaju možete da dodate mleveni karanfilić (navrh noža) pošto podstiče cirkulaciju i lučenje želudačne kiseline.

WordPress Themes