10 zelišč za povečanje krvnega obtoka

Kajenski poper

To je eno izmed najboljših zelišč, ki jih priporočajo zeliščni zdravniki. Spodbuja krvni obtok,  kar omogoča krvi, da teče do udov. Izkazalo se je, da podpira žilni sistem, čisti kri holesterola in pomaga pri boleznih kot so artritis in revmatoidni artritis. Topel občutek, ki ga običajno doživite, kadar jeste Kajenski poper, je predvsem zato, ker je osrednji žilni stimulans, ki širi krvne žile kot opisujejo zeliščarji.

Ingver

*
Če se vam zdi kajenski poper preveč začinjen, potem lahko za segrevanje uporabite nežnejši ingver, ki deluje enako. Dokazano je, da ingver povzroča rahlo redčenje krvi, kar omogoča boljši pretok krvi skozi telo. Japonski strokovnjaki so v svoji preiskovalni študiji leta 2002 odkrili, da ima zdravilo rastlinskega izvora Dai – kenchu  pozitivne učinke na pretok krvi v črevesju v glavnem zaradi prisotnosti suhega ingverja kot ene izmed njegovih sestavin in njemu ustrezne aktivne spojine – shogaola. To kaže na klinično uporabnost ingverja pri zdravljenju motenj, povezanih s črevesjem.

10zelisczakrvniobtok 02
Glog

*
Glog je resnično tradicionalno zdravilo: stoletja so ga uporabljali za zaščito srca pred koronarnimi boleznimi, nepravilnim bitjem srca in blagega kongestivnega srčnega napada.
Glog uravnava srčni ritem in krepi mišice srca tako, da dodaja silo krčenja in izboljšuje izhod krvi, kar pomeni, da je ta rastlina učinkovita tudi za zniževanje krvnega tlaka. Ta rastlina vsebuje antioksidativne flavonoide, kot oligomernih procyandins, ki igrajo pomembno vlogo pri razširjanju krvnih žil, ki varujejo ožilje pred prostimi radikali, in seveda, za izboljšanje pretoka krvi po vsem telesu. Čeprav te rastline običajno ne uporabljajo pa je ne smete prezreti. Strokovnjaki menijo, da so v Glogu za izboljšanje krvnega obtoka odgovorni bioflavonoidi kot sta rutin in kvercetin.

10zelisczakrvniobtok 03

Česen

*
Česen je eno temeljnih zelišč za izboljšanje cirkulacije. Raziskovalci so ugotovili, da surovi česen vsebuje zlasti visoke količine alicina, ki poveča pretok krvi in deluje kot diuretik, ki izloča odvečne tekočine in zmanjšuje otekline, ki pogosto spremljajo slabo cirkulacijo. Poleg alicina, so znanstveniki v Veliki Britaniji odkrili vazodilatorno dejavnosti interlevkina v obliki česnovih tablet, ki povečujejo pretok krvi po tkivu, kar podpirajo z dokazi , da lahko redno jemanje česna zmanjša kardiovaskularna tveganja.

10zelisczakrvniobtok 04

Ginkgo biloba

*
Kot ingver tudi ginko kaže lastnosti tanjšanja krvi, da zmanjšuje vezavo trombocitov in poveča cirkulacijo. Obsežne študije, opravljene na ginku so pripeljale do zaključka, da to zelišče širi krvne žile. Klinične preiskave so pokazale pozitivne učinke Ginka na prekinitve klavdikacije, stanja, kjer imamo zaradi slabe prekrvavitve boleče noge pri hoji.

10zelisczakrvniobtok 05

Rožmarin

*
Za rožmarin pravijo, da je eno najbolj neverjetnih zelišč, ki jih lahko danes najdete in ki ga uporabljamo pri izboljšanju krvnega obtoka. Običajno se uporablja kot kulinarično zelišče in aromaterapija. Rožmarin je poznan po svojih učinkih na obtok in večinoma koristi ljudem z diagnozo išiasa, nevralgije in mišičnih bolečin, saj s povečanjem pretoka krvi v prizadetem območju pomaga pri zdravljenju. To dejansko pomaga pri pomirjanju bolečih mišic, kot tudi za pomladitev kože. Rožmarin velja za enega izmed odličnih dodatnih načinov zdravljenja obtočil in revmatičnih težav.

10zelisczakrvniobtok 06

Cimet

*
Znan tudi po svoji sposobnosti, da izboljšuje raven sladkorja v krvi, cimet šteje kot dragoceno zelišče za izboljšanje cirkulacije. V starih časih so ga uporabljali v kitajski medicini kot sredstvo za segrevanje, izboljšanje cirkulacije in prebave. V številnih študijah, ki so jih opravili, so ugotovili in dokumentirali tudi njegove kardiovaskularne učinke.
Raziskave kažejo, da lahko gostejša kri zmanjšuje krvni pretok, kar lahko vodi do razvoja različnih srčno-žilnih obolenj. Ta rastlina vsebuje spojino kumarin, ki je znana po svojih lastnostih redčenja krvi – čeprav previsok vnos kumarina ni priporočljiv.

10zelisczakrvniobtok 07

Čebula

*
Ali ste vedeli, da če pojeste eno surovo čebulo na dan, lahko ugodno vplivate na svoje srce? Čebula na dan pomaga pri uravnavanju krvnega obtoka s čimer zmanjšuje vašo dovzetnost za bolezni srca in ožilja. Čebula obstaja že milijone let in njeni zdravilni učinki so splošno priznani.
Bolj kot po kulinarični koristi je čebula znana po svojih zdravilnih koristih. Vsebuje aktivne sestavine in antioksidante, ki koristijo človeškemu telesu. V študiji, opravljeni na Texas A&M University AgriLife Extension so ugotovili, da ima čebula zelo močne spojine, ki zavirajo nastajanje krvnih strdkov, zmanjšujejo hipertenzijo in izboljšujejo prekrvavitev.

10zelisczakrvniobtok 08

Rman

*
Najbolje poznan po svojih širokih belih cvetovih, močnem steblu in pernatim listom. Rman je neverjetna rastlina, ki je dokazano koristna pri izboljšanju krvnega obtoka. Rman dejansko deluje tako, da razširi kapilare in osvežuje krvne žile. Skupaj z cvetjem lipe in gloga, rman omogoča učinkovito zdravljenje visokega krvnega tlaku in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Zel se uporablja tudi za zdravljenje hemoroidov in krčnih žil.
Rman je znan po svojih protivnetnih, diuretičnih in antiseptičnih učinkih. Vodi kri, da se premakne tja, kamor mora iti in seveda je sposoben razbremeniti kapilare, spodbuja periferno cirkulacijo in razširja krvne žile.

10zelisczakrvniobtok 09

Zanthoxylum clava-herculis (bodeče lubje)

*
Splošno znana kot odlično zdravilo za zdravljenje zobobola. Bodeče lubje dokazano učinkuje pri izboljšanju krvnega obtoka. Pomaga pri obolelih zobeh, poveča dotok krvi v prizadetem območju. S povečanjem pretoka krvi v ciljnem območju, celjenje poteka hitreje. Bodeče lubje so uporabljali pri zdravljenju različnih boleznih povezanih s slabo prekrvavitvijo, ki se kaže kot hladne roke in noge, krčne žile in mišični krči. Bodeče lubje se lahko uporablja tudi za mišice in sklepe v povezavi z artritisom in kroničnim revmatizmom. Poleg svoje sposobnosti za zdravljenje paralitičnih pogojev, je uporaben tudi za izboljšanje perifernega limfnega in krvnega obtoka v telesu. Prav tako rahlo stimulira centralni živčni sistem, ki izboljšuje pretok krvi po vsem telesu.

10zelisczakrvniobtok 10

WordPress Themes