10 TRIKOV PRI KUHANJU TESTENIN – hrvaÅ¡ko

Iako izgleda vrlo jednostavno ubaciti tjesteninu u lonac, ponekad se dogodi prava katastrofa – prekuhani i slijepljeni špageti nisu rijetkost. Evo nekoliko savjeta kako dobro skuhati tjesteninu i uživati u njoj.

1. Suprotno uvriježenom mišljenju, nije potreban veliki lonac za vodu. Samo trebate paziti da lonac bude dovoljno velik da se količina tjestenine može skuhati u njemu – na 500 grama tjestenine dovoljno je do tri litre vode.

2. Vodu dobro zasolite prije nego zaključa.

3. Nemojte stavljati ulje u vodu jer ono neč‡e spriječiti tjesteninu da se zalijepi. Nekoliko puta promiješajte tjesteninu dok se kuha i kad ju sipate u lonac.

4. Tjestenina je najbolja ako je kuhana al dente, dakle ne mekana i prekuhana. Al dente znači da č‡ete ju osjetiti ‘pod zubima’ dok ju jedete. Ako tjesteninu kuhate predugo, može imati i gumeni okus.

5. Prije nego završite s kuhanjem obavezno probajte komadič‡ tjestenine da se uvjerite je li dovoljno kuhana. S vremenom i iskustvom č‡ete več‡ bez kušanja znati odrediti za neke vrste tjestenine jesu li kuhane. Domač‡e tjestenine obično nije potrebno kuhati više od tri do pet minuta.

6. Nakon kuhanja tjesteninu dobro ocijedite, ali nikako ju nemojte ispirati.

7. Tradicionalno se u Italiji tjestenina kuha u velikom loncu koji je prethodno zagrijan, a u tom istom loncu poslije se može raditi i umak. Radi se osobnom odabiru, ali ponekad se tjestenina još malo promiješa s umakom ili planiranim jelom umjesto da se posluži posebno.

8. Več‡ina umaka za tjesteninu, osim nekoliko iznimaka, može se raditi paralelno jer im je za pripremu potrebno nekoliko minuta.

9. Umak treba odgovarati vrsti tjestenine.

10. Jednostavni umaci koji sadrže maslinovo ulje i sitne komadič‡e povrč‡a ili sira prikladni su za tjesteninu poput špageta ili dugačkih rezanaca. Umaci koji imaju komadič‡e kobasica ili primjerice cvjetaču izvrsni su za makarone ili leptirič‡e. I tu postoje iznimke pa tako školjke ipak idu bolje uz špagete.

WordPress Themes