10 PRAVIL ZA SAJENJE SADNEGA DREVJA

Sadno drevje moramo posaditi pravilno, saj s tem zagotovimo dobro rast rastline, kar vodi tudi k bogatemu pridelku. Spodaj opisani postopek se nanaša predvsem na jablano in hruško, naši najbolj pogosti sadni vrsti. Sicer pa principi sajenja ostajajo enaki tudi za ostale vrste.

1. Sadilno jamo izkopljemo približno pol metra globoko in v premeru nekoliko širšo. V primeru slabših tal napravimo večji izkop.
2. Izčrpane sadike je pred sajenjem dobro namakati vsaj pol ure. Namakamo jih v mešanici vode, ilovice in preperelega hlevskega gnoja (vsake sestavine naj bo tretjina).
3. Dno izkopa z lopato zrahljamo, nato pa v jamo zmečemo »na glavo« obrnjeno rušo od izkopa. Čez to damo za dvoje vile gnoja, prek tega pa plast zemlje in vse skupaj dobro zahodimo.
4. Na sredino jame posta­vimo mrežo, tako da je vsaj deset centimetrov nad ravnino tal.
5. Zapičimo kol, nato pa boljšo prst nasujemo v obliki stožca, da na njem razporedimo korenine sadike, ki smo jih poprej skrajšali, če so bile res predolge ali poškodovane. Med sadiko in kolom naj bo 10 cm razmaka.
6. Korenine drevesa obsujemo z enako, torej dobro prstjo, sadiko pa medtem držimo in jo vmes z občutkom rahlo potresemo v navpični smeri. Rahlo prst, ki se tako prileže koreninam le blago pritisnemo z nogo.
7. Nasuto zemljo ob obodu izkopa močno zahodimo, da se posede. Tako pogreznjen obroč zapolnimo s hlevskim gnojem; tokrat ga dodamo manj kot na dno.
8. Jamo obilno zalijemo in počakamo, da vse popije. Če je zemlja zelo suha, jamo prvič zalijemo že pred sajenjem. Obilno zalivanje je bolj koristno kot teptanje zemlje, na oba načina pa iztisnemo odvečen zrak iz jame ter tako vzpostavimo tesen stik korenin z zemljo.
9. Jamo pred koncem dosujemo z zemljo do vrha ali raje nekoliko više, ker se zemlja s sadiko vred sčasoma posede. Glejmo, da bo imela kasneje vraščena sadika cepljeno mesto 5-8 cm nad tlemi.
10. Sadiko privežemo h kolu na njegovo senčno stran, vez na sadiki pa naj bo zaradi posedanja više kot na kolu. Vrh sadike skrajšamo za do četrtino tretjino; na tem mestu bosta odgnala nov vrh in nova etaža (ogrodnih) vej.

Moj prijeten dom, 27. 10. 2011

WordPress Themes