Vaginalna glivična okužba – pomagajmo si na naraven način

Vaginalno glivično okužbo povzroča gliva kvasovka Candida albicans. Glivična okužba sluznice se lahko sicer pojavi v ustih, okrog zadnjika in na penisu, vendar pa je prav vaginalna okužba najpogostejša. Vzroki za nastanek vaginalne okužbe so lahko različni, med najpogostejšimi je zagotovo zdravljenje z antibiotiki, ki lahko uničijo koristne bakterije, zaradi česar oslabi naš imunski sistem.

Vzrok za nastanek vaginalne glivične okužbe, poleg zdravljenja z antibiotiki, so še jemanje kontracepcijskih tabletk, pogoste prebavne motnje, uživanje hrane z veliko sladkorja, splošna preobremenjenost in preutrujenost. Konvencionalna medicina za zdravljenje vaginalne glivične okužbe navadno predpisuje kreme proti glivičnim obolenjem ali pa uporabo kontracepcijskih pripomočkov. Obe metodi lahko povzročata draženje sluznice, zato se lahko po pomoč nemalokrat obrnemo tudi k naravi.

Vaginalne glivične okužbe

Pomoč z aromaterapijo

Eterično olje, ki odlično deluje proti glivicam, je olje čajevca. Iz njega si lahko pripravite kopel, s katero si izpirate vaginalni predel: šest kapljic eteričnega olja čajevca nakapajte v toplo vodo in si potem z njo umijte vaginalni predel. Čeprav eterično olje čajevca velja za eno blažjih zdravil proti glivičnim okužbam, pa ga na začetku močno razredčimo, saj bomo tako preprečili draženje kože. Primerni olji za tovrstne težave sta še sivkino in mirino olje.

Uporaba zelišč pri vaginalni okužbi

Pri glivicah lahko pomagata ognjič in ameriški slamnik, najprimernejše pa je uporabiti tinkturo. Eno žličko tinkture dodamo v 600 ml tople vode in izperemo okuženi predel. Tudi česen je znan po svojem močnem protiglivičnem delovanju. Lahko ga uživamo svežega ali v obliki kapsul. Če imate pogosto težave z glivicami, ga uživajte kar vsak dan.

Česen je sicer primeren tudi za lokalno uporabo, vendar lahko v nekaterih primerih tudi močno draži vaginalno sluznico – oluščen strok česna pomočite v oljčno olje in navežete na bombažno nitko, strok potem vstavite v nožnico in pustite delovati čez noč.

Pomaga lahko tudi naturopatija

Glivice se najraje razvijejo v toplem in vlažnem okolju, zato je zelo pomembno, da je predel okrog nožnice čim bolj zračen in suh – koža mora dihati. Zato izberimo bombažno spodnje perilo in se izognimo tesnim in oprijetim hlačam. Prav tako se izogibajmo penečim kopelim in močnim milom, saj lahko uničijo naravni zaščitni film kože. Nekaterim pomaga izpiranje okuženega predela s slano vodo – za pripravo uporabimo približno peščico soli na veliko skledo tople vode.

Če imate rednega spolnega partnerja, o okužbi informirajte tudi njega, saj morata napotke upoštevati oba, sicer lahko v nasprotnem primeru ponovno okužita eden drugega.

Pri vaginalnih okužbah pomaga tudi navaden probiotični jogurt kot obkladek, lahko pa jogurt nanesete tudi na tampon in tega potem vstavite v nožnico. S tem ukrepom boste spodbudili pospešeno razmnoževanje obrambnih bakterij. Če je do okužbe prišlo zaradi jemanja antibiotikov, bo jogurt poleg tega okrepil tudi črevesno mikro floro.

Ker se glive kvasovke razmnožujejo s pomočjo sladkorjev, je treba v času okužbe omejiti oziroma prenehati uživati sladkor in močno predelane ogljikove hidrate, predvsem pa je treba zmanjšati uživanje alkohola.

Uživajte veliko zelenjave in celozrnatih izdelkov, za kuho in dodajanje jedem pa uporabljajte oljčno olje, ki zavira nastajanje glivic. Tudi bakterija Lactobacilus acidophilus zelo učinkovita zavira glivične okužbe ter krepi črevesno mikro floro.

WordPress Themes