Splošna priporočila pri zdravljenju preobremenitvenih sindromov -http://www.viva.si/Po%C5%A1kodbe-in-zastrupitve/3085/Po%C5%A1kodbe-mehkih-tkiv-gibalnega-sistema-zaradi-ponavljajo%C4%8Dih-se-gibov

Pri zdravljenju zgodnjih stopenj posameznih preobremenitvenih sindromov svetujemo naslednje:

  • Počitek: prehodno je treba opustiti vse dejavnosti, ki povzročajo bolečine. Mirovanje je potrebno toliko časa, da bolečine v celoti popustijo. Boleči predel lahko prehodno mobiliziramo z opornico ali ga povijemo, s čimer dodatno omejimo gibanje in bolečine.
  • Masaža z ledom ali raba ohlajenih gelov: hlajenje bolečega predela pomaga izključno v zgodnjih, akutnih stopnjah, ko je boleče mesto toplo, oteklo ali celo pordelo. Priporočamo večkrat dnevno nekajminutno masažo z ledom nad bolečim predelom, ki jo lahko kombiniramo z rabo hladnih oblog.
  • Raba analgoantirevmatikov (v obliki tablet ali gelov): v primeru hujših bolečin priporočamo kratkotrajno zdravljenje z analgoantirevmatiki, lahko kombinirano masiramo prizadeti predel z analgoantirevmatiki v obliki gelov.

Ko bolečine popustijo, je treba začeti z razgibavanjem in postopnim obremenjevanjem prizadetega predela do bolečin. Po potrebi na tej stopnji bolezni priporočamo program fizikalne terapije. Z dejavnostjo, ki je povzročila preobremenitev dela gibalnega sistema, velja začeti šele tedaj, ko bolečine oziroma težave povsem izginejo.

Če bolečine kljub predpisanim ukrepom ne popustijo ali se težave še stopnjujejo, svetujemo čimprejšnji pregled pri osebnem zdravniku oziroma ortopedu.

WordPress Themes