Ognjič – vsestranski zdravilec

Ognjič je ena izmed najbolj zdravilnih cvetlic, ki jih boste našli. Ognjičevo mazilo je učinkovito pri zdravljenju suhe kože, pomaga proti vnetjem, odrgninam, opeklinam. Ognjičev čaj pa lajša želodčne tegobe, pospeši pa tudi čiščenje organizma.

Ognjič

Čaj iz ognjiča je koristen za notranjo in zunanjo uporabo. Za zunanjo uporabo ga koristite za čiščenje kože s poparkom. Za notranjo pa je koristen predvsem za želodčne težave.

Ognjič ima podoben učinek kot arnika. Ne draži kože in je zato uporaben predvsem za občutljivo kožo in kožo nagnjeno k alergijam. Ognjičevo mazilo deluje tudi kot blagi zaščitni faktor pred soncem, vendar ni nadomestilo za kreme z zaščitnim faktorjem! Prav tako lajša tudi sončne opekline. Tudi nasploh krepi tonus koži, ji vrača sijaj in pospešuje cirkulacijo krvi. Deluje proti mikrobom, snovi v njem pa preprečujejo naselitev glivic. Zaradi svojih učinkovin je ognjič zelo priznan tudi v kozmetiki.

Pozitivne lastnosti ognjiča pa potrjujejo tudi različne raziskave. Po njih naj bi zdravilne učinke imele predvsem tri snovi v njem, in sicer flavonoidi, eterično olje in triterpeni. Flavonoidne sestavine naj bi prispevale k protivnetnemu učinku, eterično olje naj bi imelo protikrčni učinek in triterpeni naj bi večali splošno odpornost proti okužbam.

Za utrujeno in mozoljavo kožo

Če imate utrujeno, mozoljasto kožo ali akne, je ognjičevo mazilo ravno pravšnje za vas. Najbolje je, da je popolnoma naraven, brez kozmetičnih dodatkov. Lahko pa poskusite tudi z ognjičevim čajem. Pripravite si ga tako, da dve zvrhani žlički ognjičeve zeliščne mešanice prelijete z skodelico vroče vode. Pustite stati deset minut, malo ohladite in si s tem umijte obraz. Obraz lahko splaknete ali pa ga očistite z vato. Na podoben način si pripravite tudi obkladek za modrico in ga položite na zatečeno mesto.

Ognjič je zaveznik žensk v meni

Ognjič je vsestranski. Preprečuje različne infekcijske bolezni. Mnogi ga uporabljajo tudi za zdravljenje odprtih ran in opeklin. Sicer pa se odsvetuje nosečnicam.

Ljudski zdravilci uporabljajo ognjič tudi notranje v obliki poparka in tinkture. Pri vnetju želodčne sluznice, čiru na želodcu in črevesju, krčih in driskah. Redno pitje čaja pa čisti kri, blaži nečisto kožo in neredne menstruacije. Ognjič je tudi zaveznik žensk v meni, pomaga pa tudi proti stresu in pomirja.

Zdravilno učinkuje na jetra in pospešuje izločanje žolča. Ima blage diuretične in odvajalne lastnosti ter preprečuje infekcijske bolezni. Čaj pijemo večkrat dnevno, ne smemo ga sladiti, pa tudi prevroč ne sme biti. S tem čajem lahko izpiramo tudi ustno votlino ali ga uporabimo za obloge za rane.

Čeprav smo navajali le dobre strani ognjiča, naj omenimo tudi eno slabšo. Ognjič vpliva na menstruacijski ciklus, odsvetuje pa se tudi nosečnicam. To sicer ni pisano pravilo, je pa vsekakor ob uživanju ognjiča potrebna zmernost in previdnost. Zato ni odveč, če se o uporabi posvetujete tudi s strokovnjakom. Kar pa se tiče zunanje uporabe ognjiča, si lahko obraz z njim umivamo ali mažemo prav vsak dan.

WordPress Themes