Namen avtogenega treninga – indikacije

Objavil Matjaž Bogdan Zepan dne 6. 11. 2010
Avtogeni trening

Avtogeni trening pomaga pri psihosomatskih boleznih:

Bolezni srca in ožilja / zvišan tlak, aritmija, okvare srca…/
Bolezni dihalnega sistema / astma, bronhialna astma, nepravilno dihanje zaradi pljuč…/
Bolezni prebavnega trakta / čir na dvanajsterniku in želodcu, hemeroidi, trebušne bolečine../
Revmatizem, kožne bolezni, bolečine v hrbtenici, glavobol, nespečnost, splošna utrujenost..

Velika večina teh in tudi drugih bolezni so psihosomatske narave. Izvor je treba iskati v psihi človeka, ker drugače se – kljub jemanju zdravil, bolezen vedno znova in znova vrača. To pa zaradi tega, ker izvira iz našega notranjega neravnovesja, iz strahov, travm, ranjenih in potlačenih čustev, negativnih miselnih vzorcev..itd..Če torej vzamemo, da je v bistvu vzrok teh bolezni stres, notranja napetost, ki jo povzroča v podzavesti strah oz. negativni čustveno-mentalni vzorci, potem pridemo do tega, da je Avtogeni trening način, kako se znebimo bolezni v temelju, ne pa samo odpravljamo simptome.

Avtogeni trening deluje najbolje preventivno, torej tedaj, ko se notranji strahovi še niso manifestirali kot fizična bolezen, temveč začutimo motnje v naši duševnosti: razne bolečine v predelu želodca, dušenje – težave pri dihanju, stiskanje v prsih, cmok v grlu, pritisk v glavi itd…

Seveda pa Avtogeni trening pomaga tudi pri odpravi kroničnih bolezni, v začetku morda tudi v kombinaciji z zdravili, faza umirjanja, predvsem pri akutnih manifestacijah bolezni, obenem pa zdravimo in preprečujemo tudi psihične bolezni:

Vsa anksiozna stanja (nevroza, simptomi nespečnosti, strah, tesnoba, nemir, napetost, kar se v telesu odraža kot glavobol, palpitacija, bolečine v želodcu, mišična napetost…)
Razne oblike depresij, simptomi žalosti, utrujenost brez pravega razloga, težave s spanjem in koncentracijo, izguba apetita, pomanjkanje samozaupanja ter občutki krivde, izražena agresija zaradi potlačene žalosti….
Fobije, različne oblike strahov pred…
Napadi panike

Prav tako dobro vpliva pri manični depresiji, nekateri terapevti pa so poročali tudi o uporabi in dokajšnji uspešnosti Avtogenega treninga pri shizofreniji, predvsem pri vplivu na določene simptome – halucinacije, impulzivna dejanja…

Z Avtogenim treningom se torej odpravlja strah, najbolj neugoden občutek človeka. S sproščanje in kasneje tudi avto psihoanalizo ozaveščamo, analiziramo in odpravimo strah, kot naš pravzrok bolezni ali duševnih travm. Ko odpravimo strah, odpravimo tudi osnovni vzrok bolezni ali pa se bistveno zmanjša intenzivnost psiho nevroz.

Z avtogenim treningom lahko vplivamo, ali pa odpravljamo tudi škodljive razvade, če vzamemo, da so manifestacija psihičnega neravnovesja v človeku. Tako Avtogeni trening pomaga pri odvajanju:
Kajenja, alkoholizmu, jemanju mamil…lahko tudi (preko avtosugestij) vpliva kot pomoč pri hujšanju, torej debelosti, ker lahko jemljemo v večini primerov debelost (slo po hrani) kot notranjo neravnovesje.

Pri Avtogenem Treningu se preklapljamo v avtogeno stanje. Tukaj bom uporabljal ta termin, sicer pa bi ga lahko enačili tudi z stanjem alfa pa kasneje theta. Da bi se doseglo to stanje (nekje pod mejo beta in alfa), so zadosti že osnovne vaje Avtogenega treninga. Višja stopnja Avtogenega treninga pa poglobi to stanje globoko v alfa stanje pa tudi v theta.

Sicer pa je avtogeno stanje subjektivno doživljanje spremembe lastne osebnosti. Je rezultat telesnih in psihičnih sprememb… Objektivno lahko registriramo le majhno število sprememb, sproščenost prečno progastih mišic, povečanje telesne temperature na koži udov in trupa, seveda ob znižanju temperature čela, mirnejše dihanje, mirno in enakomerno bitje srca, ter močnejše delovanje trebušnih organov. Kar se tiče psihičnih sprememb, se opaža izboljšanje nekaterih mentalnih sposobnosti. Umirijo se emocionalne reakcije. Te psihične spremembe so bolj opazne v vsakdanjem življenju, ko človek postaja nekakšna avtogena osebnost.

Človek, ki redno vadi Avtogeni Trening ne doživlja spremembe le med vadbo. Počasi se spreminja celotna osebnost. Temu bi lahko rekli Avtogena osebnost. Po vsaki vadbi se spremeni majhen delček v strukturi osebnosti. Važno pa je seveda, da med vadbo samo vstopajo v prostor našega doživljanja tudi elementi naše osebnosti, problemi kot sestavni del našega življenja in tudi naše težnje. Tak človek sčasoma vzpostavi povsem drugačen odnos do oklice in seveda tudi do samega sebe.
Pri Avtogenem Treningu pride do sprememb najbolj na emocionalnem področju, odnos do okolice in samega sebe, kot sem že dejal. Prihaja tudi do nadzora nad emocijami, kar je tudi ena od sposobnosti avtogene osebnosti in produkt Avtogenega Treninga. Tukaj gre za nadzor, ne pa za potiskanje in odmetavanje emocij. Čustva se ne dajo odpraviti, so sestavni del vsake osebnosti…Vendar so včasih hudo moteča, človek lahko doživlja resne travme in bolečine…
Z Avtogenim Treningom postajamo počasi, postopoma osebnost, ki je mnogo bolj sprejemljiva v vsakdanjem življenju, kot tudi dobimo sposobnost sprejemanja zunanjih vplivov: stres, problemi, konflikti; na povsem drugačnem nivoju. Avtogena osebnost gre zanesljivo mnogo lažje skozi vse možne ovire in težave v življenj

Avtogeni trening je način spreminjanja življenja, obenem pa tudi nam da možnost kreiranja in uresničevanja naših želja, ker predstavlja nekakšen predpogoj za zavestno vplivanje na našo prihodnost. Avtogeni trening nam daje tudi možnost spreminjanja negativnih čustvenih in mentalnih vzorcev, torej preraščanja vsega negativnega v nas, obenem pa sprejemanja, prepoznavanja vsega lepega v nas samih, kot tudi sprejemanja drugih ljudi.

Avtor: Matjaž Bogdan Zepan

WordPress Themes