Mandljevo olje – zdravilno olje, ki ga lahko naredite tudi sami

Doma narejeno mandljevo olje je dokaj enostavno izdelati, zato si preberite, kako si ga lahko z malo truda naredite tudi vi. Olje iz mandljev je eden najboljših izdelkov, ki se uporablja za nego suhe kože. Mandljevo olje ima izvrstne blažilne učinke in vsebuje veliko rudninskih snovi in številne vitamine, kombinirate pa ga lahko s številnimi drugimi naravnimi proizvodi za nego kože.

Mandljevo olje je v prvi vrsti najprimernejša rešitev za nego suhe in razpokane kože, za zdravljenje luskavice in na primer zmanjšanje raznih kožnih vnetij. Je povsem varno in učinkovito za kozmetično uporabo, lahko pa celo pripomore k zmanjšanju stopnje holesterola. Izdelava mandljevega olja je enostaven postopek, ki se ga lahko loti prav vsak. Z malo potrpljenja in pravimi sestavinami, ki jih boste skoraj zagotovo našli v svoji kuhinji, boste na dobri poti, da si za vedno zagotovite samooskrbo z mandljevim oljem za telo, balzamom za ustnice, aromatiziranimi eteričnimi olji in še mnogo več.

mandljevo olje

Za pripravo mandljevega olja boste potrebovali:

  • 2 skodelici nepraženih mandljev
  • 3 čajne žličke olivnega olja
  • mešalnik.

Postopek priprave je dokaj enostaven: v mešalniku najprej zmešajte dobro posušene nepražene mandlje, za katere poskrbite, da so visoke kakovosti in niso prestari. Na začetku mešalnik nastavite na manjšo hitrost, postopoma pa hitrost mešanja povečujte do najvišje. Priporočamo vam, da med mletjem naredite kratek premor, ustavite aparat in premešate maso z mandlji. Nadaljujte z mletjem, dokler ne dobite goste mase. Masa bo po vsej verjetnosti zelo gosta, zato jo po potrebi razredčite z dvema ali tremi čajnimi žličkami nerafiniranega oljčnega olja. Ko končate s pripravo, maso zlijte v kakršen koli stekleni kozarec in hranite pri sobni temperaturi.

Za kaj vse lahko uporabite mandljevo olje?

Naravno mandljevo olje lahko nanesete na obraz, če imate suho kožo, ali pa z njim negujete trdo kožo na stopalih in komolcih, saj jo odlično zmehča. Malo olja lahko vmasirate tudi v lasišče oziroma ga nanesete na lase, za tem pa lase prekrijte s staro kopalno brisačo in pustite, da olje deluje vsaj pol ure, preden dobro sperete lase. Za boljši učinek lahko počakate celo več ur, preden lase operete.

Obenem je mandljevo olje tudi ena najpogostejših sestavin za domače kreme in balzame za ustnice. Če ga zmešate z morsko soljo, si zlahka pripravite učinkovit piling; če mandljevo olje zmešate z rjavim sladkorjem v razmerju ena proti dva, pa boste dobili piling za občutljivo kožo in obraz. Par kapljic ga dodajte tudi v kopel, ki si jo napravite po dolgem dnevu.

WordPress Themes