Jabolčni kis – naravno zdravilo in čistilo

Jabolčni kis pomaga pri aknah, artritisu, alergijah, kronični utrujenosti, sladkorni bolezni, gripi, povišanemu holesterolu in vnetemu grlu, precej priljubljen pa je tudi kot sredstvo za hujšanje.

Tako kot vinski tudi jabolčni kis koristi sladkornim bolnikom. Raziskava iz leta 2007 je odkrila, da je pri pacientih z diabetesom 2, ki pred spanjem zaužijejo 2 žlici jabolčnega kisa, raven sladkorja naslednje jutro nižja. V raziskavi na podganah so znanstveniki odkrili, da spodbuja porast HDL-a in redukcijo ravni trigliceridov. Kislina v jabolčnem ali katerem drugem kisu pomaga uravnavati tudi krvni pritisk. Raziskava je potrdila tezo, ni pa znano, katere vrste kisa so uporabljali raziskovalci. Z raziskavo je podprt tudi shujševalni učinek jabolčnega kisa. Leta 2009 je bilo v raziskavi ugotovljeno, da pretežki ljudje, ki ga uživajo najmanj 12 tednov, shujšajo, tudi če ohranijo enake prehranjevalne navade. V babičini domači lekarni je bil jabolčni kis od nekdaj zdravilo za prhljaj in akne. Vsebuje vitamine C, E, A, B1, B2, B6, betakaroten, bioflavonoide, acetno kislino, propionsko in mlečno kislina ter encime, aminokisline in jabolčni pektin ter tudi minerale kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij, baker in železo.

Jabolčni kisJabolčni kis pospešuje prebavo, hkrati pa preprečuje nalaganje toksinov, je odlično sredstvo za hujšanje.

Zgodovina uporabe jabolčnega kisa

Jabolčni kis je bil – v nasprotju z drugimi vrstami kisov – že od nekdaj uporabljan predvsem v zdravstvene namene. V obliki zdravilnega tonika ga je uporabljal že Hipokrat, njegove pozitivne učinke na zdravje pa so poznali tudi stari Egipčani. V času odkrivanja novih svetov so ga uporabljali na ladjah kot sredstvo proti skorbutu. Širšo popularnost je požel v petdesetih letih, po tem, ko je izšla knjiga Domača zdravila: zdravnikov vodnik k zdravju, ki jo je napisal zdravnik M. D. Jarvis, ki je kis, tako jabolčni kot vinski, priporočal kot zdravilo za vse, še posebej pa je poudarjal njegov antibakterijski učinek v prebavnem traktu in ga je priporočal kot digestiv. V sedemdesetih letih je jabolčni kis zablestel po zaslugi učinkov, ki jih ima na zniževanje telesne teže. Pri nas je njegove zdravilne učinke pitja poudarjal dr. Ašič, ki ga je priporočal predvsem za urejanje prebave.

Jabolčni kis proti zakisanosti telesa

Jabolčni kis je odličen pripomoček za uravnoteženje kislosti telesa, saj z uživanjem telesu povrnemo pH ravnotežje. Uživanje le-tega pomaga telesu odpravljati posledice uživanja hrane, ki ruši pH ravnotežje v telesu, in na ta način povzroča pomanjkanje energije, pospešeno sekrecijo, nagnjenost k infekcijam, anksioznost, razdraženost, glavobol, bolečine v grlu, težave s sinusi, alergije, povečano možnost, da obolite za artritisom in drugo. Takšna hrana telo zakisa, uživanje jabolčnega kisa pa telesu nato povrne bazičnost in ga na ta način uravnoteži. Za vzpostavljanje pH ravnotežja v telesu nutricionisti priporočajo dve žlici jabolčnega kisa, raztopljeni v dveh decilitrih vode na dan.

Razstrupljanje z jabolčnim kisom

Za razstrupljanje, ki mu namenite najmanj 14 dni, uporabite enako mešanico kot za hujšanje (2 žlici jabolčnega kisa raztopite v litru mlačne vode) in ji dodajte še žlico medu. Koristno bo, če boste kak dan uživali samo napitek iz jabolčnega kisa in se boste izogibali hrani. Za čiščenje jeter uporabite mešanico iz vode, jabolčnega kisa in olivnega olja.

Jabolčni kis

Hujšanje z jabolčnim kisom

Ker jabolčni kis pospešuje prebavo, hkrati pa preprečuje nalaganje toksinov, je odlično sredstvo za hujšanje – še posebej pri tistih, ki želite zmanjšati obseg problematičnih delov telesa. Shujševalnih terapij z jabolčnim kisom je veliko, razlikujejo pa se predvsem v trajanju. Priporoča se uživanje raztopine iz žličke jabolčnega kisa in 2 dcl tople vode pred vsakim obrokom. Za optimalni učinek pijte okisano vodo 12 tednov, vendar bodite pozorni na morebitne stranske učinke. V primeru, da se ti pojavijo, nemudoma prekinite z dieto. Eden od načinov hujšanja je, da vsak dan popijte liter vode, v kateri ste raztopili dve žlički jabolčnega kisa.
Lepotni postopki z jabolčnim kisom

Jabolčni kis se uporablja kot domači pripomoček za ohranjanje lepote. Če z njim in vodo sperete lase po šamponiranju, bodo lasje krepkejši in bolj sijoči. Raztopina jabolčnega kisa se uporablja kot tonik za obraz za uravnoteženje naravnega pH kože. Raztopina se nanaša na obraz z vato zvečer pred spanjem in zjutraj pred nanosom kreme in ličil. Po terapiji z jabolčnim kisom je ton kože svetlejši in bolj enakomeren. Masaža rok ali stopal z jabolčnim kisom sprosti in pomiri utrujene okončine. Če vas opeče sonce, lahko opekline odpravite z desetminutnim namakanjem v kopeli, ki ste ji dodali nekaj jabolčnega kisa. Masaža z jabolčnim kisom pobeli zobe in odstrani z njih madeže kave ali čaja. Jabolčni kis z vodo (mešanica 1: 1) lahko nadomesti vodico po britju.
Stranski učinki jabolčnega kisa

Pretirano uživanje premočne koncentracije lahko poškoduje prebavni trakt ali poškoduje zobno sklenino. Bolniki z osteoporozo naj se uživanja jabolčnega kisa v velikih količinah raje izogibajo, prav tako vsi, ki trpite za pomanjkanjem kalija v krvi. Lahko povzroči alergije pri ljudeh, ki so alergični na jabolka. Ko ga nanašate na kožo, pazite, da ne pride v stik z ranicami ali praskami, saj poškoduje kožo in povzroči pekoč občutek. Jabolčnega kisa ne uživajte, če jemljete zdravila za srce, inzulin, odvajala ali diuretike. Jabolčni kis lahko poveča učinek zdravil za sladkorno bolezen.

Uporabni recepti

Z jabolčnim kisom proti prhljaju
Če se želite znebiti prhljaja, zmešajte ¼ skodelice jabolčnega kisa z ¼ skodelice vode. Kis uravnoteži pH vrednost lasišča in na ta način pomiri prhljaj. Mešanico nanesite na lasišče. Ovijte okrog glave toplo brisačo in pustite delovati približno pol ure. Dobro sperite z lasišča. Uporabite enkrat do dvakrat na teden.

Recept proti aknam
Zmešajte eno enoto jabolčnega kisa s tremi enotami vode. Z mešanico premažite problematičen del kože. Mešanico uporabite le na nepoškodovanih delih kože brez ranic ali prask.

Čiščenje stanovanja z jabolčnim kisom
Ker uničuje bakterije in odpravlja neprijetne vonjave, je jabolčni kis odlično neškodljivo naravno čistilo. Raztopino jabolčnega kisa lahko s pridom uporabite pri čiščenju kopalnice, kjer pomaga odstranjevati tudi vodni kamen. Odličen je tudi za čiščenje hladilnika in pralnega stroja. Slednjega čistimo tako, da v posodico s pralnim praškom dodamo dve žlici kisa. Postopek lahko opravimo kar med običajnim pranjem, saj jabolčni kis ne poškoduje perila.

WordPress Themes