Himalajska sol – sol stara milijone let

Himalajska sol je nastala pred več sto milijoni let, ko se je izsušil ocean in je od njega ostala le sol. Plasti soli so se usedle globoko v zemljo in se v vseh milijonih let pod vpivom različnih dejavnikov spremenile v čisto kristalno snov, ki jo danes poznamo kot himalajska sol. Po besedah proizvajalcev, sol ročno izkopavajo ob vznožju Pakistana, nato jo operejo in osušijo.

Himalajska sol

Himalajska sol vsebuje kar 84 hranilnih elementov, med drugim kalcij, natrij, klor, fosfor, žveplo, magnezij, železo, fluor, jod in tako dalje. Minerali v sledeh so v himalajski soli tako majhni, da jih lahko celice brez težav absorbirajo. Poleg tega himalajska sol pomaga pri vzdrževanju količine sladkorja v krvi, spodbuja Ph ravnotežje v celicah našega telesa in deluje kot vrelec mladosti, saj upočasnjuje proces staranja. Poleg tega uravnava tudi količino tekočine v našem telesu. Če jo zmešate z vodo, bo pomagala pri uravnavanju krvnega pritiska in pri uravnavanju prebave. Poleg tega deluje preventivno na nastanek nekaterih vrst raka in pomaga pri proizvodnji energije, ki jo celice potrebujejo za delovanje. S himalajsko soljo lahko naredimo tudi fiziološko raztopino in jo uporabimo za čiščenje nosne sluznice ob prehladu. Njene učinkovine pomagajo ohranjati zdrave kosti in preprečuje pogosto osteoporozo.

Himalajska sol je uporabna za marsikaj

Himalajska sol v kulinariki se lahko uporablja kot običajna sol, dodajamo jo k jedem za izboljšanje okusa. Težko bi kdo opazil razliko v okusu pri jedi, ki smo jo solili z morsko ali himalajsko soljo.

Pred časom so bile pravi hit svetilke s himalajske soli, ki so poleg zdravilnega učinka tudi atraktivnega videza. Solna lučka deluje s svojo nežno svetlobo pomirjujoče in sproščujoče, zato je primerna tudi za v spalnico in otroško sobo. Je naravni ionizator in energetsko prečisti prostor. Njena svetloba naj bi poživljala življensko moč, spodbujala obrambne lastnosti organizma in odpravljala stres. Pozitivni vplivi solne lučke zatirajo nenadna in negativna nihanja v telesu in s tem pomagajo k zaščiti telesa pred različnimi boleznimi, tudi pred raznimi alergijami in kronično utrujenostjo. Priporočljivo je, da solno lučko postavimo poleg aparatov, ki sevajo, saj bo s tem sevanje manjše. Ni pa primerna za vlažne prostore, saj se nanjo hitro veže vlaga in jo voda v tem primeru dobesedno raztopi. Iz himalajske soli so narejeni tudi prečudoviti svečniki, v katere damo čajne svečke. Tudi ti mali svečniki delujejo na prostor kot naravni ionizatorji, poleg tega nam s svečko pričarajo še romantično in praznično vzdušje.

Himalajska sol

Himalajska sol je uporabna tudi v aromaterapiji, ko grobo mleti himalajski soli dodamo še dišeča eterična olja. V polno kad stresite eno do dve jušni žlici soli, v sprostitvi pa uživamo okoli dvajset minut. Lahko jo uporabimo tudi za piling, s katerim izboljšamo in zgladimo teksturo kože, saj z dobrim pilingom odtsranimo nepotrebne mrtve celice. Himalajska sol blagodejno deluje na kožo, ki bo po njeni uporabi lepše barve, bolj sijoča, mehka, voljna in nežna.

Opozorila stroke

“Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično za možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu,” pa opozarjajo na Ministrstvu za zdravje. Čezmeren vnos natrija je po njihovih navedbah posredno povezan tudi s pojavom in poslabšanjem drugih kroničnih bolezni: bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in nekaterih vrst raka. Podatki namreč kažejo, da odrasli prebivalci užijejo za kar 150 odstotkov več soli kot je zgornja meja za dnevni vnos soli, ki naj še ne bi predstavljal tveganja za zdravje, medtem ko mladostniki to mejo presežejo za 100 odstotkov, otroci pa za 67 odstotkov. Tudi če v kuhinji uporabljate himalajsko sol, ki velja za zdravilno, z njo nikar ne pretiravajte in solite res le po potrebi.

WordPress Themes