Čudesni ruzmarin – za opuštanje, bolje pamćenje, protiv nadimanja…

Od opuštanja i smirivanja bolnih mišića do čuvanja hrane, ovaj izvanredni začin i lekovita biljka može, praktično, sve!

Mirisom protiv komaraca

Čaj

Kamilice, pomeri se u stranu – stigao je ruzmarin! Čaj od ruzmarina pomaže u sprečavanju nadimanja smanjenjem zadržavanja vode u organizmu.

Lek protiv suvog vlasišta

Imate suvo vlasište propraćeno svrabom? Ruzmarin vam može pomoći da rešite taj problem – njegovo ulje poboljšava cirkulaciju usled čega se umanjuje simptome suvog vlasišta. Napravite sami fantastičnu masku: pomešajte pola šolje meda, pola šolje maslinovog ulja i tri kapi esencijalnog ulja od ruzmarina – sastojke ugrejte na pari (pazite da ne bude prevruće). Dobijenu masku utrljajte u vlažnu kosu i vlasište, kosu umotajte u peškir, pa nakon pola sata isperite prvo toplom vodom pa onda šamponirajte.

Eliminisanje kancerogenih supstanci

Korišćenje ruzmarina u pripremanju pljeskavica, šnicli i drugih jela sa roštilja čini ih zdravijim za konzumiranje. Zašto? Istraživanja pokazuju da roštiljanje mesa izaziva nastajanje potencijalno kancerogenih jedinjenja, a prirodni antioksidanti koje ruzmarin sadrži mogu smanjiti njihov nivo za neverovatnih 92 procenta. Sveži ruzmarin dodajte u smesu za mariniranje.

Poboljšanje pamćenja

Istraživanja pokazuju da miris ruzmarina može pomoći lakše “skladištenje” novih informacija u mozgu. Njegov miris sadrži jedinjenja koja deluju na neurotransmiterske sisteme koji se povezuju sa pamćenjem. Esencijalno ulje ili miris svežeg ruzmarina – efekat je isti.

Opuštanje mišića

Ruzmarin sadrži mnogobrojna lekovita ulja koja mogu pomoći u opuštanju mišića. Da biste olakšali bol, napravite piling za telo: pomešajte pola šolje morske soli, mleveno ili sitno iseckano lišće od jedne grančice ruzmarina, tri kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i po tri kapi esencijalnog ulja ruzmarina i mente. Piling nanesite na bolno mesto i masirajte kružnim pokretima.

WordPress Themes