Cimet – čudesan začin

Mleveni cimetCimet dražesno opija dušu i telo, bilo da ga konzumiramo u hrani, u piću, bilo da dolazimo u dodir sa njegovim mirisom prilikom aromaterapije, neke egzotične masaže. Zimi, kada je topao čaj jedan od glavnih napitaka, cimet zna da obogati njegov ukus, a nas učini raspoloženijim, više koncentrisanim na ono čime se u tom trenutku bavimo, a što je najvažnije čini nas otpornijim na zdravstvene nedaće koje haraju.

Neprocenjiva vrednost cimeta

Cimet vodi poreklo iz Azije, preciznije sa Šri Lanke. Danas je gotovo nezamisliv dodatak desertima, njime raspolažu sve prodavnice zdrave hrane, a nekada je bio neverovatno redak i veoma skup. Možda u veku u kojem živimo ovoCimet zvuči čudno, ali oko 3. veka pre nove ere njegova cena bila je jednaka ceni zlata, koje je, kao što znamo, tada imalo još veću vrednost nego sada.

Egipćani nisu štedeli svoje blago kada su u pitanju pokojnici, pa su se snabdevali pozamašnim količnama kako bi ga iskoristili pri balsamovanju umrlog, jer su se njime popunjavale šupljine na telu. Još tada su faraoni cimet dodavali u piće kako bi ga obogatili tom čarobnom aromom. Međutim, proročicama je on bio važan alat pri radu, jer su njime lečile bolesne i nesrećne.

Na svu sreću, nama je danas dostupan kao samleven ili u vidu štapića. Ovaj prvi je mnogo praktičniji, ali za razliku Cimet i medod štapića mnogo kraće čuva svoju jedinstvenu aromu. No, nije bezvredan, već je samo potrebno kupovati ga češće, a po manje.

Dugačak spisak vrlina

Ovaj magični začin pruža krajnje širok dijapazon blagodeti. Njegovi sastojci imaju krajnje pozitivne efekte na čovekovo fizičko, ali i mentalno zdravlje. Sastojci su, naravno, ti koji podstiču magiju arome. Naime, veoma je bogat mineralima, kalcijumom neophodnim za očuvanje dragih nam kostiju, gvožđa zahvaljujući kome nemamo problema sa malokrvnošću, mangana, voska, billjnih vlakana koja ne goje, a opet daju osećaj izuzetne sitosti.Jabuka i cimet

Zaista je neverovatan, s obzirom da pomaže da se rešite isrpljenosti, nesnosnog umora, bakterija najrazličitijih vrsta, želudačne kiseline, masnih naslaga, a kada muškarcima zaškripi u krevetu, on je tu da učini da krevet bude jedino što zaista škripi. Loš holesterol snižava se cimetom, zahvaljujući njemu apetit se ponovo vraća, a kožne bolesti preveniraju i lakše leče. Cimet usporava opadanje kose, a umanjuje grčeve koji vas muče.
Preporučuje se da svakoga dana ujutru pre doručka pomešate kafenu kašiku meda sa prepolovljenom dozom cimeta i budite sigurni da masne naslage neće biti vaši stalni gosti, kao i da ćete regulisati nivo triglicerida u krv

WordPress Themes