Čebula je zdrava – požvižgajte se na slab zadah

Surovo čebulo zaradi slabega zadaha pogosto črtamo z menija. S tem ji delamo veliko krivico, saj ima številne pozitivne in zdravilne učinke.

Čebula je dober vir polifenolov (flavonoidov), vitamina C, B6 in mineralov kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor. Rdeča čebula ima še večjo vsebnost flavonoidov, ki pa so v večji meri prisotni v zunanjih luskolistih čebule. Če imate izbiro, jejte raje surovo čebulo, saj ima ta največ zdravilnih učinkovin. Pri tem poskrbite da bo sveža. Pri toplotnem obdelovanju, ki je daljše od desetih minut, bo izgubila veliko zdravilnih učinkovin. Surovo čebulo uživajte vsaj dvakrat na teden. Čebulin sok boste najlažje pridobili, če imate doma sokovnik. Če ga nimate, čebulo naseseklajte s paličnim mešalnikom ali multipraktikom in jo nato precedice skozi kuhinjsko krpo.

Čebula

Čebulo hranite v hladnem prostoru z malo vlage. Če imate domačo čebulo in je ne kupujete sproti v trgovini, jo je najbolje shraniti v mrežastih vrečah. Lahko jih v enem sloju razprostremo po lesnih gajbicah. Posušena stebla domačih čebul pa lahko med seboj prepletete v kite in jih obesite.

Čebula za številne bolezni

Čebula je antioksidant in ima obilico zdravilnih učinkov. Z njenim uživanjem se preventivno borite s prehladom, dibetesom, srčnimi boleznimi, osteoporozo. Znižuje nivo totalnega holesterola in trigliceroidov in zvišuje raven dobrega holesterola. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka, spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje.

Z njo lahko zdravite tudi vneto grlo, deluje proti kašlju in bronhitisu. Hkrati preprečuje infekcije dihal in želodčne ter črevesne bolezni. Njeno redno uživanje zmanjšuje nevarnost obolenja za rakom želodca, debelega črevesa, danke, jajčnikov in grla. Ker je dober diuretik, preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis. Če boste jedli veliko čebule, se boste več potili, kar je dobrodošlo pri boleznih kot so denimo viroze.

Z uživanjem čebule boste imeli bolj zdrave kosti, saj so nedavne raziskave pokazale, da redno uživanje čebule izboljšuje gostoto kosti. Strokovnjaki jo zaradi tega priporočajo ženskam, ki so v menopavzi.

Če ves piči čebela, čebulo prerežite in jo držite na mestu, tako bodo posledice pika manjše. Čebula je močno infekcijsko sredstvo, zato z njenim sokom lahko namažete ranice in rane, opekline in ture. Nekateri čebulin sok priporočajo tudi za vnetje ušesa. V vneto uho si morate v tem primeru nakapati nekaj soka večkrat dnevno. Pri glavobolu lahko surovo čebulo narezano na rezine položite na zatilje, pokrijete s krpo in vse povijete s šalom. Pri glavobolu jo lahko uporabite tudi za inhalacijo.

Čebula

Nekaj idej za uporabo

Če imate vnete dlesni, narežite čebulo in jo žvečite dvakrat na dan. Stanje se bo kmalu izboljšalo. Če ste bolni ali bi radi okrepili imunski sistem, zmešajte sok čebule z medom in žlico mešanice pojejte dvakrat na dan. Če imate vneto žrelo in grlo, naseseklajte tri čebule, dodajte vejico timijana, žlico sladkorja in malce vode ter dolgo kuhajte, okoli dve uri. Pi tem pazite, da se vam mešanica ne zažge. Občasno jo pomešajte in dodajte vodo. Iz mešanice nato iztisnite sok in dodajte enako količino mleka. Zdravilni napitek pijte vsaj trikrat na dan.

Ker čebulni sok hrani lasne mežičke, odstranjuje parazite in odpravlja glivične okužbe, preprečuje izpadanje las. Čebulni sok vtrite v lasišče, pustite delovati eno uro, nato lase umijte in s kuro nadaljujte vsaj mesec dni.

WordPress Themes