Čaj iz lanenih semen – za izgubo odvečnih kilogramov, sijočo kožo in manj celulita

Lanena semena so prava zakladnica hranilnih snovi – bogata so z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki uravnavajo raven holesterola, zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja ter celo varujejo pred nekaterimi rakavimi obolenji. Laneno seme ob vitaminih in mineralih vsebuje tudi visok odstotek topnih in netopnih vlaknin, ki v prebavnem traktu nase vežejo vodo, nabreknejo ter tako mehčajo blato in spodbujajo delovanje črevesja.

Številni laneno seme uvrščajo med najbolj zdrava živila na svetu. Paleta zdravilnih učinkov lanenega semena je namreč izredno široka – pripomore k zniževanju tveganja za srčne bolezni, preprečuje srčno kap ter zmanjšuje nivo škodljivega LDL holesterola v krvi.

Čaj iz lanenih semenPriprava čaja iz lanenih semen (foto: wikihow.com)

Laneno seme in zdravje

Laneno seme slovi tudi po visoki vsebnosti antioksidantov ligninov, ki v organizmu delujejo tako, da iz njega izločajo škodljive proste radikale, ki škodujejo celicam in lahko povzročajo številne bolezni. Lignini so bogati tudi z rastlinskim estrogenom, ki naj bi preprečeval nastanek raka na dojkah, pomagal pri uravnavanju menstrualnega cikla in pri težavah s plodnostjo.

Uživanje lanenih semen ali lanenega olja obenem ugodno vpliva tudi na raven sladkorja v krvi in zmanjšuje apetit. Poleg tega laneno seme zavira shranjevanje maščob v telesu oziroma povečuje njihovo izgorevanje ter pomaga ohranjati mišično tkivo. Uživanje lanenega semena ugodno vpliva tudi na prebavo, saj spodbuja metabolizem in čisti črevesje.

Priporočljivo je, da vsak dan pojemo eno ali dve veliki žlici lanenega semena, ki ju pomešamo z večjo količino tekočine. Laneno seme je tudi odličen, okusen in predvsem zdrav dodatek h kosmičem, jogurtu ali smoothiejem. Več o lanenem semenu najdete TUKAJ.

Pripravimo si čaj iz lanenih semen

Za izgubljanje odvečnih kilogramov ali nadležnega celulita pa si iz lanenih semen na preprost način lahko pripravimo tudi čaj. Zanj potrebujemo tri jedilne žlice lanenih semen, ki jih vmešamo v en liter vrele vode. Najbolje je, da si čaj skuhamo zvečer, mešanico v loncu pustimo čez noč, čaj pa pričnemo piti komaj naslednje jutro. Priporočljivo je, da pol ure pred vsakim dnevnim obrokom popijemo 150ml čaja. Za optimalne rezultate dnevno popijemo med tri in štiri skodelice čaja, kuro pa ponavljamo 10 dni.

Čaj iz lanenih semen bo pripomogel k izgubljanju odvečnih kilogramov oziroma ohranjanju zdrave telesne teže. Poleg tega bo pomagal tudi pri boljšemu izgledu kože, saj ji bo podaril zdrav sijaj, elastičnost in vitalnost.

WordPress Themes