B12 – veganski mit ali realnost?

Če se prehranjujete vegetarijansko in predvsem vegansko, ste za vitamin B12 zagotovo že slišali. Eden od osmih vitaminov B skupine je ključnega pomena za normalno delovanje živčnega sistema in proizvodnjo krvnih celic, vlogo pa igra tudi v sintezi DNA, sintezi maščobnih kislin in proizvajanju energije.

Izmed vseh vitaminov je B12 največji in najbolj kompleksno zgrajen, njegove sinteze pa so sposobne samo določene vrste bakterij, ki žive v prsti. Od tam jih prek paše v svoje črevesje naselijo tudi domače živali, prav živila njihovega izvora – meso, mleko in mlečni izdelki ter jajca – pa so tudi glavni vir vitamina B12 v človeški prehrani. Kot edini vodotopni vitamin se B12 shranjuje v jetrih, kjer lahko njegove zaloge trajajo več let. Prav to je lahko težava tistih, ki iz svojega jedilnika iz različnih razlogov izključijo živila živalskega izvora.

Rastlinski viri B12?

Na žalost mnoge veganske avtoritete še vedno ne posvečajo dovolj pozornosti temu pomembnemu vitaminu ali pa celo zanikajo obstoj omenjene problematike. Po mnenju nekaterih vsebujejo vitamin B12 tudi rastlinska živila, kot so fermentirani sojini izdelki, na primer tempeh, in morske alge, kot sta spirulina in klorela. Raziskave žal kažejo, da prvi vitamina ne vsebujejo (kadar pa so ga, naj bi šlo zgolj za bakterijsko kontaminacijo), alge pa vsebujejo njegov analog. Ta je strukturno podoben pravemu vitaminu in ga kot takega zazna tudi večina testov, a ga naše telo ne more uporabiti. Rastlinski viri torej ne obstajajo, zato ni čudno, da so s pomanjkanjem B12 dolgo časa »strašili« predvsem vegane. In ne kar tako, saj je večina raziskav med vegani resnično odkrila povečan pojav omenjenega pomanjkanja, kar glede na nedostopnost iz živil rastlinskega izvora ni presenetljivo.

Sreco ustvarjamo s hrano

Ne le veganska težava

A B12 ni le težava veganov. Raziskava iz leta 2000 je pokazala, da je njegovo pomanjkanje precej bolj razširjeno, kot so predvidevali. Na Univerzi v Tuftsu so izmerili B12 vrednosti 3000 sodelujočim, mlajšim od 50 let, ki niso bili vegetarijanci ali vegani, in pomanjkanje ugotovili pri kar 40 %. Vzrokov je več, a verjetno najpomembnejši je gotovo sterilnost okolja, v katerem živimo. Edini neposredni vir B12 so že omenjene bakterije, ki pa v popolnoma osiromašeni prsti seveda ne uspevajo. Če se že znajdejo na pridelku sadja in zelenjave, jih s temeljitim čiščenjem od tam odstranimo. Celo na mnogih živinorejskih farmah dodajajo B12 v krmo živalim, ki ga zaradi življenja v zaprtih prostorih ne morejo dobiti po naravni poti.

Druga težava je absorpcija v tankem črevesju, za katero se je izkazalo, da je v mnogih primerih pomankljiva in glavni vzrok za pomanjkanje.

Simptomi pomanjkanja

Ne glede na to, ali se prehranjujemo vegansko ali ne, bi morali na možnost pomanjkanja B12 pomisliti, če nas tarejo naslednje težave: šibkost, utrujenost, slabost, zaprtje, depresija ali slabši spomin. Vse to so lahko znaki začetkov pomanjkanja, ki pa so na žalost precej nespecifični in zato redko pravilno prepoznani. Če izčrpamo vse jetrne zaloge in se pomanjkanje nadaljuje, lahko nastopijo resne težave z živčevjem, na katere opozarjajo mravljinčenje, živčni nemir, zatekel jezik in nenavadne spremembe osebnosti.

Rešitev?

Ker že omenjene zaloge v jetrih zadoščajo za nekaj let, lahko pomanjkanje nastopi hitro in naenkrat. Če smo vegani, lahko zato za svoje zdravje največ naredimo, če se za vitamin B12 preprosto občasno testiramo in tako sproti spremljamo naše stanje. Pri nas se lahko na primer hitro in enostavno testiramo za dobrih 10 eurov v laboratoriju AdriaLab.

Tudi v primeru pomanjkanja nam na srečo ni treba obupati nad našim načinom življenja. Danes so dodatki B12 cenovno dostopni in enostavni za uporabo. Ker vitamin sintetizirajo bakterije, so veganski, obstajajo pa v najrazličnejših oblikah. Med najbolj zanesljive spadajo dodatki, ki jih absorbiramo skozi kapilare pod jezikom, saj se tako izognemo prebavi in morebitnim težavam z absorpcijo. Če nimamo zadržkov z jemanjem takšnih dodatkov, je njihova preventivna vključitev dobrodošla že takoj, ko stopimo na pot veganstva. Saj vemo, »preventiva je boljša kot kurativa«!

Eva Žontar, PlanetBIO & Svet je lep

Več zanimivih informacij na tematiko lahko poiščete na http://www.veganhealth.org/b12/dig

WordPress Themes