Prehrana za razstrupljanje – očistimo svoje telo

Privoščimo si čiščenje telesa s kratkotrajno čistilno dieto. Njena temeljna značilnost je, da iz prehrane izločimo močno predelana jedila, ki obremenjujejo prebavni sistem, in uživamo čim več zdrave, sveže, surove hrane rastlinskega izvora. Taka prehrana bo pomagala telesu izločiti odpadne snovi in strupe.

Presenečeno ugotavljamo, koliko prahu in druge umazanije smo odstranili z našim novim vodnim sesalcem za prah, kako mastne in črne so bile naše drage zavese, koliko prahu se je nabralo v unikatni orientalski preprogi. Veseli smo, da smo uspeli ves ta alergeni odpad iz stanovanja in opreme odstraniti, da lahko živimo v čistem in zdravju prijaznem domačem okolju. Ali smo s tem čiščenje res končali? Nikakor ne! Tudi v našem telesu so se pozimi nabrale odpadne snovi, ki jih je potrebno čimprej odstraniti. Za to ne potrebujemo posebnih kemičnih pripravkov, pomagajo nam lahko preprosti darovi narave. Skrbno izberimo živila, pravilno, zdravo in čimbolj naravno hrano, zdravo naravno pitno vodo, zelišča, ki nas obdajajo, in seveda starosti in fiziološkemu stanju primerno gibanje na svežem zraku.

Že pred tisočletji so posamezniki skrbno opazovali svoje telo tako v zdravju kot v bolezni in pri zdravljenju uporabljali naravne vire, se pravi hrano, vodo, zrak in zelišča. V zdravljenje so vključevali dolge in kratke oblike postov, posebne diete, različne zeliščne kopeli, obkladke in kopanje. Uspehi niso izostali. Stari zapisi potrjujejo, da so za ‘zdravljenje’ priporočali uživanje več sveže zelenjave, sadja, zelišč in polnovrednih žit in izdelke iz njih. Namen takega skrbnega načrtovanja je, da se telo spočije od nezdrave hrane, ki obremenjuje prebavni sistem in procese v njem, ter jetra in ledvice. Težko hrano nadomestimo z lahko prebavljivo – polnovredno, ki okrepi imunski sistem. Dieta v kombinaciji z različnimi negami telesa (o tem ste lahko več prebrali v januarskem Zdravju na strani 45) lahko pomaga koži, pljučem, prebavilom in ledvicam izločiti odpadne snovi, ki lahko zavirajo zdravo delovanje organizma.

Razstrupljanje čičcenje

Pri izvajanju čistilnih diet, predvsem daljših, se nam utegne izboljšati splošno počutje. Vendar po nekaj dneh ali tednih lahko nastopi kriza – ki je običajno znamenje, da telo pridobiva vitalnost in veča svojo normalno sposobnost, da opravi s strupi, z odpadnimi snovmi in z okužbami. Simptomi lahko s pomočjo pravega strokovnjaka izginejo v nekaj dneh. Nikar pa ne pretiravajmo z izvajanjem in ‘strogostjo’ diete.

Tridnevna dieta

Zdravi, odrasli ljudje tridnevno čistilno dieto, ki jo bomo opisali, načeloma dobro prenašajo, seveda pa tudi ta ni primerna za vse (glejte okvir). Vedno se lahko o njeni primernosti posvetujemo z zdravnikom, strokovnjakom za prehrano (nutricionist-dietetik) ali drugimi strokovnjaki, ki omenjeno ‘zdravljenje’ dobro obvladajo.

PRVI DAN Priporočeno je uživanje samo čistega sadnega ali zelenjavnega soka. Uživamo lahko sveže stisnjene sokove iz jabolk, hrušk, grozdja, ananasa, ribeza, jagod … Ananasov sok lahko tudi kupimo, če je stoodstotni in naravni. Sokov ne smemo sladkati! Kot zelenjavo uporabljajmo: rdečo peso, korenje, koren zelene, redkvico … Pri svežem pripravljanju soka lahko uporabimo tudi zelišča, kot so žajbelj, meta, listi zelenega peteršilja in druga. Sokove redčimo z enako količino vode. Pripravljene sokove pijmo počasi, po požirkih – en kozarec petkrat na dan. Vmes pa pijmo zdravo pitno vodo, ki ji lahko dodamo čajno žličko domačega vinskega ali jabolčnega kisa ali limonin sok.

DRUGI DAN. Poleg sadnih in zeliščnih sokov ter vode je dovoljeno tudi uživanje kakovostnih svežih sadežev. Zjutraj si pripravimo sadni zajtrk, v katerem so lahko: melona, lubenica, grozdje, pomaranče, jabolka, hruške, marelice, breskve in podobno. Sadje naj bo sveže, dobro zrelo in naravno pridelano. Med obroki po požirkih pijmo z vodo razredčene sadne sokove ali zeliščne in sadne čaje – lipov, kamilični, metin, jabolčni, koprivni … Za kosilo in večerjo si ravno tako privoščimo sveže sadje. Sadje lahko tudi narežemo na kocke, krhlje, kolobarje in jih po barvi med sabo pomešamo oziroma si pripravimo ‘sadno solato’ – seveda brez sladkorja, smetane in podobnih dodatkov. Vode lahko popijemo, kolikor želimo.

Sadni sokovi za razstrupljanje

TRETJI DAN Za zajtrk si spet privoščimo sveže presno sadje po lastnem izboru. Zraven vam priporočamo še probiotični jogurt iz kozjega mleka.

Za kosilo si pripravimo solatni krožnik. Uporabljajmo svežo zeleno solato ali drugo listnato zelenjavo, naribano korenje, zeleno, rdečo peso … Solati dodajmo nekaj sončničnih semen in naravno sušene rozine. Za poobedek se posladkajmo s sadjem.

Za večerjo si pripravimo zelenjavno juho brez soli in olja ali v sopari kuhano zelenjavo. Juho ali kuhano zelenjavo začinimo z nekaj kapljic sojine omake. Ker je pomlad, nikar ne pozabimo na koprive, ki so bogat vir rudnin in raznih organskih kislin. Na vrtu rastejo tudi okusne spomladanske solate, tako mehke kot hrustljave, na primer motovilec, regrat, cvetovi marjetice, redkvica. Za žejo po požirkih pijmo neoporečno vodo.

Še ni konec

Po končani čistilni dieti se bomo počutili dobro, kar pa ne pomeni, da lahko nadaljujemo s slabimi prehranjevalnimi navadami. Uživamo lahko prebavljivo, polnovredno, zdravo presno ali kuhano hrano; na jedilniku naj bo čim več sezonskega sadja in zelenjave ter izdelkov iz polnovredne moke. Bodimo skromni pri uživanju nemastnega mesa, mleka in mlečnih izdelkov kot tudi jajc. Zelo varčujmo s soljo, še boljše, če hrano dodatno ne solimo. Namesto belega sladkorja uporabljajmo majhne količine medu ali javorjev sirup. Svoj jedilnik obogatimo s stročnicami in seveda z različnimi kašami. Nikar ne pozabimo na semena (sončnično, sezamovo), na orehe, lešnike in mandlje. So bogat vir naravnih maščob z ugodno sestavo maščobnih kislin, beljakovin, rudnin in dietnih vlaknin. Svoje jedilnike še popestrimo z različnimi vrstami rib, ki so v kombinaciji z zelenjavo in mandlji prava poslastica.
Med obroki ne pozabimo na pitje vode in nesladkanih zeliščnih in sadnih čajev.
Večino živil uživajmo v presni obliki, ker so tako najbolj polna vitaminov, rudnin, antioksidantov. Če surova niso užitna, jih lahko blanširamo, kuhamo in podobno, nikoli pa jih ne cvrimo ali pecimo v veliki količini maščob!

Razstrupljevalna dieta

Spopad s celulitom

Prečiščevalna dieta ima svoj pomen tudi pri odpravljanju celulita. Maščoba celulita je prepredena s togimi pasovi veznega tkiva. Ti pasovi potekajo od kože do globljih tkiv, na katera so čvrsto pritrjeni. Številni ljudje s celulitom so predebeli. Pri debelosti maščobne celice nabreknejo, vezno tkivo pa se ne podaljša. Tako maščoba nabrekne v edino možno smer, to je proti koži. Tedaj začnejo vezni trakovi vleči kožo in nastanejo značilne celulitne jamice – pomarančna koža. Težave so z leti večje in predvsem opaznejše.

Tudi slab pretok limfe prispeva k nastanku celulita. Limfa je mlečna tekočina, ki po limfnem ožilju odnaša odvečno tekočino, odpadne snovi, strupe iz tkiv v kri. Slabo kroženje limfe zaradi odvečne maščobe, premalo gibanja in zastoja vode, lahko povzroči, da se ti odpadki kopičijo v tkivih. To je lahko vzrok, da imajo celulit tudi ženske, ki niso debele.

Za odpravo celulita med drugim priporočajo tudi očiščevalno ali razstrupljevalno dieto, ki pomaga odstraniti odvečno tekočino, odpadne snovi in strupe iz telesa. Hkrati pomaga znižati tudi morebitno povečano telesno težo. Tudi v njej je priporočeno:

 • Uživajmo hrano bogato s svežim sadjem in zelenjavo, rjavim rižem, raznimi kašami, semeni, kalčki in drugimi polnovrednimi žitnimi izdelki.
 • Pijmo veliko tekočine, zlasti vodo.
 • Ne uživajmo alkoholnih pijač in pijač s kofeinom.
 • Izogibajmo se prečiščenim, predelanim živilom
 • Omejimo vnos živil živalskega izvora, kot so meso in mlečni izdelki.
 • Omejimo tudi vnos kuhinjske soli!
 • Bodimo bolj telesno dejavni, saj to učvrsti mišice in izboljša videz celulitnih predelov.

Ker pomlad že trka na vrata, izkoristimo zeliščne pripravke, ki so na voljo. Predvsem vam priporočamo regrat, ker so v njem snovi, ki izboljšajo sposobnost jeter, da razgrajujejo odpadne snovi ter strupe, in pomagajo ledvicam izločati vodo in odpadke iz krvi. Regrat lahko uživamo kot solato, ga skuhamo v juhi, uporabljamo kot špinačo, dodamo kot nadev v lazanjo ali pijemo v obliki regratovega čaja (500 mililitrov vode in 60 gramov svežih regratovih listov). Tudi pri odpravi celulita sta bistvo očiščevalne diete sveže presno sadje in zelenjava, ker je v njiju veliko hranljivih snovi, sta lahko prebavljiva in bogata z dietnimi vlakninami.

Dieta ni za vse!

Čistilne diete ne priporočamo otrokom, starostnikom, nosečnicam in doječim materam, ljudem, ki so slabega zdravja in so iz nepojasnjenih razlogov v kratkem času močno shujšali, epileptikom, sladkornim bolnikom, pri nekaterih psihiatričnih boleznih in pri hudi slabokrvnosti.

Čiščenje s probiotiki?

Probiotiki so živi organizmi, predvsem bakterije, ki preživijo prehod skozi prebavila in imajo ugoden učinek na gostitelja. Označujejo jih tudi kot nutraceuticals, pharmafoods, designer foods, vitafoods. V črevesju uporabljajo za svojo rast in presnovo sestavine hrane. Večina strokovnjakov uvršča probiotične izdelke med funkcionalna živila, to je med proizvode, ki

 • so mejni proizvodi med živili in zdravili
 • imajo v označbah ali izjavah pripisane lastnosti, ki se nanašajo na preprečevanje ali zdravljenje bolezni.

Za probiotične izdelke v obliki fermentiranih mlečnih izdelkov je značilno, da vsebujejo žive bakterijske kulture, ki naj bi imele vrsto pozitivnih zdravstvenih lastnosti in učinkov na organizem in še posebej na vzdrževanje normalne črevesne mikroflore.

Najpogosteje jim pripisujejo naslednje vplive na zdravje:

 • preprečevanje in zdravljenje raznih vrst drisk
 • pozitiven vpliv na imunski sistem
 • preprečevanja zaprtja
 • zdravljenje želodčnih razjed
 • zmanjšanje simptomov sindroma razdražljivega črevesa
 • znižanje tveganja za raka debelega črevesa
 • zmanjšanje stranskih učinkov po obsevanju
 • znižanje ravni holesterola v krvi
 • zdravljenje prehranskih alergij.

Prehrana po tridnevni očiščevalni dieti

Čičerikina pašteta

Čičerkina pašteta z zelišči

Sestavine za 4 osebe:

 • 100 do 150 g čičerke
 • 125 ml vode
 • žlička vinskega kisa
 • žlička oljčnega olja
 • lovorov list, noževa konica mletega čilija in koriandra
 • 2 žlici mešanih sesekljanih zelišč (peteršilj, drobnjak, kreša, kislica, krebuljica ali drugo po želji)
 • žlica sojine omake

Priprava: čičerko čez noč namakajte v vodi. Nato jo v tej vodi z dodatkom lovorja skuhajte do mehkega. Kuhani čičerki dodajte vinski kis, olje in pet do sedem žlic tekočine od kuhanja ter pripravite pire. Pire nato zmešajte z začimbami. Zraven ponudite rženi, polnozrnati, polnovredni ali pirin kruh.
Pašteta na osebo vsebuje približno: 5,1 g beljakovin, 3 g maščobe, 12,4 g ogljikovih hidratov in 100 kilokalorij.
Nasvet: na enak način lahko naredite tudi pašteto s sezamom. Postopek priprave je enak, le da pireju dodate dve zvrhani žlici sezamovih semen in strok strtega česna.

Graham testenine z gobami

Sestavine za 4 osebe:

 • 400 g graham testenin
 • 2 do 3 sveži, zreli paradižniki
 • 400 do 500 g gob (jurčki, šampinjoni, ostrigarji …)
 • 2 do 3 žlice sončničnega olja
 • poper
 • mešana zelišča
 • žlica sojine omake

Priprava: testenine skuhajte po navodilu proizvajalca. Paradižnike narežite na drobne kocke, izbrane gobe pa na trakove. Vzemite primerno veliko ponev, rahlo segrejte olje in popecite gobe. Če je potrebno, prilijte nekaj vode. Gobe morajo biti dobro toplotno obdelane.
Dodajte paradižnik in dva do pet minut dušite. Primešajte kuhane, odcejene testenine, segrejte, dodajte sojino omako in zelišča.
Jed na osebo vsebuje približno: 19 g beljakovin, 6 g maščobe, 80 g ogljikovih hidratov in 472 kilokalorij.

Enolončnica z lečo

Sestavine za 4 osebe:

 • 200 g suhe leče (rjave, rumene, rdeče …)
 • 100 do 200 g pisanega fižola (lahko iz konzerve)
 • večja čebula
 • 3 do 4 paradižniki
 • 350 do 400 g krompirja
 • 4 žlice paradižnikove mezge
 • 1 do 2 žlici olja
 • 1 l vode
 • lovorov list, strok česna
 • žlica vinskega kisa
 • steklenica temnega piva
 • 1 do 2 žlici sojine omake
 • šopek jušne zelenjave

Priprava: lečo dobre štiri ure namakajte v temnem pivu. Sesekljajte čebulo in paradižnike in v primerni posodi na olju dobro prepražite. Nato dodajte lečo s pivom, vodo, lovorov list in česen ter kuhajte 20 do 25 minut. Nato dodajte na drobne kocke narezan krompir in jušno zelenjavo ter vse skupaj skuhajte do mehkega. Tik pred koncem dodajte še pisan fižol iz konzerve, sojino omako in paradižnikovo mezgo.
Zraven postrežemo rženi, polnozrnati ali polnovredni kruh.
Jed na osebo vsebuje približno: 26 g beljakovin, 6 g maščobe, 55 g ogljikovih hidratov in 396 kilokalorij.

Arhiv revije Zdravje

WordPress Themes