Regrat / http://www.zurnal24.si/regrat-ne-dodajajte-jogurta-ali-sira-solata-zelezo-clanek-265640

Ne dodajajte jogurta ali sira

Ste tudi vi med tistimi, ki se ob koncu zime podate na travnike in nabirate zdravilni regrat? Potem ste najbrž že prišli na svoj račun, saj je letos zaradi mile zime na krožnikih še hitreje kot prejšnja leta.

A. Š. / Ljubljana

Regrat je zelo dober vir železa in kalija, bogat je z vitaminom A in vitaminom C. “Regrat naj bi imel višjo koncentracijo železa in kalcija kot špinača. Na voljo nam je tudi čaj iz regrata. Sicer se regrat v tradicionalni medicini že dolgo uporablja zaradi njegovih protirevmatičnih, protivnetnih in diuretičnih lastnosti,” opisujejo na Inštitutu za Nutricionistiko – Nutrisu.

Proti slabokrvnosti

Pomanjkanje železa je lahko zelo nadležno. Ponavadi smo bolj utrujeni in brez energije, naš imunski sistem izgublja na moči, prisotne so lahko celo motnje termoregulacije.

Če želite z regratom izboljšati slabo kri in ji dodati železo, poskrbite tudi za pravilen način priprave regratove solate. Sto gramov regrata vsebuje okoli tri miligrame železa, kar šest miligramov pa ga vsebuje fižol. Zato je popestritev s fižolom v tem primeru zelo dobrodošla. Za večjo absorpcijo uživajte tudi veliko hrane z vitaminom C, v regrat lahko dodateše  mlad krompir.

Nikar pa ne dodajajte jogurta, sira ali drugega mlečnega izdelka, saj zavirajo absorpcijo železa. Prav tako se pred in po obroku z regratom izogibajte čaju, kavi, kakavu in močnim začimbam.

Na spletnem oglasniku osem evrov

“Regrat raste pri nas predvsem kot divja zelenjava na travnikih. Zaradi njegove vse večje priljubljenosti, pa tudi zaradi visoke cene, bodo verjetno prav kmalu regrat tudi pri nas gojili kot pomembno vrtnino, kar je ponekod v svetu že uveljavljena praksa,” so že lani napovedali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Samo v Franciji denimo načrtno gojijo kar pet vrst regrata.

Za kilogram sveže nabranega regrata bomo v tem trenutku odšteli okoli osem evrov. Takšna je cena, ki jo ponujajo nekateri nabiralci prek spletnih oglasnikov. Na tržnici je lahko cena tudi dvakrat višja. Regrat lahko jemo v solati celo leto, je pa res v spomladanskih mesecih mehkejši in manj grenak.

Ljudska medicina

Regrat ima sicer pomembno mesto tudi v ljudski medicini. “Njegov zdravilni učinek sloni predvsem na empiričnih več stoletnih dognanjih, ki jih v zadnjih letih vse bolj potrjujejo tudi raziskave. Regrat je kot pomembno zdravilo za zdravljenja jeter in vranice prvič že v 10. in 11. stoletju omenil arabski zdravilec,” opisujejo na ZPS.

Dodajajo, da v naši ljudski medicini uporabljajo posamezne dele rastline predvsem za čiščenje krvi, lažje izkašljevanje, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja in tako dalje. V zadnjem času pa so postale moderne tudi različne diete z regratom, na primer za hujšanje, za razstrupljanje in zmanjšanje zakisanja telesa.

WordPress Themes